Recept på surdegsbröd

2 större 🍞

800g siktat lantvete öland

400g spelt fullkorn

Ca 25g salt (ska vara ca 2% av mjölet men beror på vilket salt man använder. Ett havssalt är blötare och då behöver man öka lite)

120g surdeg

Ca 800-1000g vatten (ta inte allt vatten från början, spar lite och känn hur degen känns.  De är lättare att få ett bra resultat med lite fastare deg)

Är du inte surdegsbagare går det så klart att använda jäst men då behövs det bara lite, 5-10g.

Dag 1: Blanda allt i en bunke, försiktig med vattnet. Vik degen 3-4ggr under 1,5h. Efter 1,5-2h när den börjat bubbla och inte är lika kladdig ska den in längst ner i kylen med ett lock eller plastfolie över till nästa dag.

Dag 2: nu ska degen ha ökat i storlek och vara bubblor i. Har de inte hänt så mycket, vik den en gång och låt stå framme till den börjar komma igång. Ta upp degen på mjölat bord, dela degen på 2, ca1100g vardera. Knåda och forma varje del och lägg i en ”sockerkaksform” med bakplåtspapper. Har du jäskorgar kan du så klart använda dom.

In i kylen till nästa dag.

Dag 3: sätt på ugnen på 250°. Beroende på ugn men har du varmluft och undervärme är de bra.

Gör ett snitt med en vass kniv eller rakblad. Sätt in bröden i formarna.

(Har du bröden i jäskorgar, låt en plåt bli varm i ugnen och lägg bröden på den, gör ett snitt på bröden).

Häll lite vatten i en långpanna i botten och stäng snabbt. När bröden rest sej och börjat få färg, ca 15 min sänk värmen till 200-220°. Grädda tills innertemp är 97-98°. Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tips

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.