Fytinsyra- därför du ska äta surdegsbröd

Vet du va fytinsyra är?
Vad de har med spannmål, korn, gryn, bröd, mat att göra?
Lyssna på deras avsnitt så får ni massa kunskap!

Kortfattat är näringen i spannmål bundet och inte tillgängligt för våra kroppar att ta upp utan att det antingen fermenteras, blötläggs eller pH sänks. Ett sätt är att blötlägga t.ex hela kärnor, låta pannkakssmeten stå i rumstemperatur några timmar eller att baka på surdeg.
(Näringen finns i fullkorn, inte i siktat mjöl).
Gamla lantsorter och kulturspannmål har dessutom högre näring dvs är näringstätare än moderna spannmål.

Sorry, men de stora bagerierna och fabrikerna använder endast surdeg som smaksättare, de använder INTE surdeg för att göra näringen tillgänglig för din kropp!

Ett riktigt surdegsbröd bakad med bra mjöl, där de fått tagit tid att jäsa, på riktig surdeg. Som du blir mätt på, för du får i dej näringen från spannmålet. Jorden det odlats på mår bra och bidrar till den biologiska mångfalden.

Det är skillnad på bröd och bröd.

Publicerat den
Kategoriserat som Tips