Bageriet

Bakat från grunden

I vårt hantverksbageri bakas allt från grunden, med rena, ekologiska och närproducerade ingredienser av högsta kvalitet. Från de rustika surdegsbröden, till bullarna och de många olika bakverk som vi erbjuder i vårt lilla bageri.

Äkta surdegsbröd – ett hantverk

Surdegsbröd är ett anrikt hantverk, vars karaktäristiska smak är lätt att känna igen. Innanmätet är mjukt och fyllt av djupa smaker, medan den hårda skorpan ofta kännetecknas av en lätt karamelliserad touch. Men att verkligen bemästra hantverket med surdegsbröd, det är en konst som kräver både övning och tålamod.

Äkta surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Därför behövs inga tillsatser, då mjölets naturliga jästbakterier används som jäsämnen. Genom att sedan reglera jästiden, samt bearbetningen av degen, påverkas brödets smak, struktur och hållbarhet. En surdeg har en betydligt längre jästid än vanligt bröd – från ett par timmar, upp till flera dagar. På så vis frigörs spannmålets näringsämnen, vitaminer och mineraler, så att de blir lättare för våra kroppar att tillgodogöra sig.

På Utgårds hantverksbageri bakas det endast med ekologiskt mjöl av kulturspannmål. Det ger ett smakrikt bröd med ett högt näringsvärde, som mättar länge. Dessutom innehåller surdegsbröd i regel mindre gluten, än vanligt bröd. 

 

Stenugnsbakad pizza på surdeg

Då och då förvandlas Utgårds hantverksbageri till pizzeria. Vid dessa tillfällen har du möjlighet att beställa stenugnsbakad surdegspizza, med lokala smaker efter säsong. Håll utkik på våra sociala medier, anmäl dig till vårt mailutskick och kika in under nyheter för information om aktuella datum.

Du bokar din pizza via SMS till 0705417474. Ange vilken pizza, antal och önskemål om tid för upphämtning, samt ditt namn.

Vad menas med hantverksbageri?

Vår vision på Utgårds har alltid varit att du ska känna smakskillnaden mellan ett äkta hantverksbröd, jämfört med brödet du annars köper i affären. Hur det är bakat från grunden med kärlek, på rena, ekologiska råvaror och utan onödiga tillsatser. Och att det är med stor yrkesstolthet, kunskap och omsorg, som bageriets råvaror valts ut och förädlats, innan de hamnat på ditt bord.

Vi vet att det vi gör är äkta och ärligt. Vi hoppas att du också känner det, när du tar den där första tuggan på surdegsbrödet, morotskakan eller bullen du handlat här på Utgårds.

Vilka dagar finns det nybakat?

Hos oss på Utgårds kan du handla nybakat surdegsbröd, bullar och kakor utvalda dagar i veckan. Övriga dagar hittar du alltid våra bakverk i frysen. Där kan du även finna eventuella växtbaserade bakverk, samt kakor bakade utan gluten.

Torsdag 11-19: surdegsbröd, bullar & kakor
Fredag 11-19: surdegsbröd, bullar & kakor
Lördag 9-19: surdegsbröd & kakor, (bullar ibland)

Med reservation för ändringar.