ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Bullbakstips

Bullbakstips

Mina bästa tips när det kommer till bullbak är att använd rumsvarmt smör, smält det inte tillsammans med mjölken.

Använd en våg när du mäter mjöl, ägg och socker. 1dl mjöl väger 60 g, 1 ägg ca 50 g, 1 dl socker väger 80 g.

Använd kylskåpskall mjölk.

Blanda degen på kvällen (alternativt på morgonen )och låt den stå täckt med en tallrik eller bivaxduk i kylen över natten. Då kan man göra en lösare deg för saftigare bullar!

Häll mjölken i botten av degbunken. Lös upp jästen i mjölken. Blanda saltet i mjölet. Ha i alla ingredienser i degbunken. Använd en degkrok om din assistent har det. Blanda degen längre än du tror. Ett annat sätt att spara ström är att köra degen homogen. Låt vila i 10 min, kör lite till. Låt vila, kör lite till, vila,  tills degen har ett fint glutennät. Sen skall degen direkt in i kylen, så långt ner som möjligt, där det är som kallast. Om du har en rektangulär/fyrkantig låda spar du plats i kylen.

Fyllningen blir enklare att smeta ut om du blandar ihop rumsvarmt smör och socker och vispar det riktigt fluffigt. Tar du i lite mjöl så stannar fyllningen i bullen och inte flyter ut på plåten.

Ska du göra semmelbullar rekommenderar jag att väga alla på samma vikt så jäser de lika snabbt och har samma gräddningstid.

När du ska jäsa upp bullarna innan gräddning kan du tända lampan i ugnen, koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare och ställ in i botten. Då gör du ett jässkåp som skyndar på jäsningen. När de nästan jäst klart tar du ut dom och startar ugnen.

Lycka till med bullbaket!