Jag får ofta frågan om glutenfritt. Då är min följdfråga, har du celiaki?
Oftast är svaret nej.
Har man celiaki kan man inte äta vete eller råg. Men har man inte diagnostiserad celiaki skulle jag uppmana till att vara nyfiken och testa kulturspannmål!
Jag förstår att många mår bättre av att inte äta de moderna, starka, vita, spannmålsprodukterna.
Det är skillnad på spannmål och spannmål. Det är skillnad på bröd och bröd.
Att dra all vete över en kant och utesluta det helt, går du miste om så mycket gott!
Kulturspannmål är “snällare”, dvs har ett annat gluten (gluten är protein) än de moderna vetesorterna som är de du hittar i mjölpåsen, flingorna, knäckebrödet, pastan, korvbröden, tacobröden, bröd, m.m.
Kulturspannmål tillsammans med riktig surdeg, dvs att degen får jäsa tillräcklingt länge så att fytinsyran bryts ner och pH sänks (förutsatt att det innehåller nåt fullkorn), kroppen behöver inte jobba lika hårt för att bryta ner maten.
Kulturspannmål finns hur många sorter, smaker, bak- och användningsområden som helst!
Lantvete, spelt, emmer och enkorn. Och av varje sort av dem finns flera olika sorter, tex lantvete öland som är mest känt, men det finns även Dalarna, Lögen, Halland, Lundenvete, Västgötavete, m.fl.
Äldst och “snällast” är enkorn. Av enkorn bakar jag enkornsbröd och småkakor.
Det finns även produkter som pasta på svedjeråg och emmer, knäckebröd på svedjeråg, kakor, granola, av hela kärnor på emmer kan du koka risgrynsgröt, göra “risotto”, m.m.
Jag hoppas du som upplever att du mår bättre av att inte äta gluten men saknar det vågar prova kulturspannmål.
Bröd på surdeg, blötlägg kärnor, låt pannkakssmet stå över natten och använd mer fullkornsmjöl!
Virvelmalet eller finmalet fullkorn får du egenskaper av ett siktat mjöl men näring och smak från fullkorn.
Har du frågor, försöker jag gärna svara på dem!