Är du användare av Vetemjöl special? använder du det? I såna fall till vad? Och varför?
Jag har senaste tiden fått många frågor om det och hört många prata om det och enbart vilja ha det. Det får mej att fundera lite. Vet du vad vetemjöl special är?
Vetemjöl special är ett vårvete (dvs sått på våren samma år som det skördas) (vetemjöl oftast höstvete, dvs sått på hösten ena året, skördas nästa augusti) som har lite högre proteinhalt. (Tror kungsörnens vetemjöl special har 12 % protein). De moderna sorterna kräver mycket gödsel (oftast konstgödsel om du inte köper ekologiskt) för att komma upp i hög proteinhalt.
Men vet du vad, de gamla lantsorterna har det i sej. De har högre proteinhalt än de moderna sorterna. Förra årets skörd låg proteinhalten på mellan 13-16% på mina lantvetesorter.
Proteinet i mjölet gör degen elastisk och underlättar jäsningen
Ett modernt vete med högre proteinhalt kan/behöver knådas ordentligt för att bygga ett starkt gluten. Dvs fluffigt bröd med mycket volym. Få hemmabagare vet hur det uppnår det.
Med lantvete behöver man inte jobba degen mekaniskt, det funkar utmärkt att blanda degen för hand och sen låta tiden jobba för att få en elastisk deg med fint glutennät.
Letar du efter vetemjöl special, våga testa lantvete eller siktad spelt! De behöver inte knådas länge, har högre näringsinnehåll, mer smak, bidrar till biologisk mångfald, oftast ekologisk odlat, sparar och bygger upp våra jordar för ett hållbart matsystem.
Väljer du lantvete nästa gång istället för vetemjöl special?