ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Bageriet

Bakat från grunden

I vårt hantverksbageri bakas allt från grunden, med rena, ekologiska och närproducerade ingredienser av högsta kvalitet. Från de rustika surdegsbröden, till bullarna och de många olika bakverk som vi erbjuder i vårt lilla bageri.

Äkta surdegsbröd – ett hantverk

Surdegsbröd är ett anrikt hantverk, vars karaktäristiska smak är lätt att känna igen. Innanmätet är mjukt och fyllt av djupa smaker, medan den hårda skorpan ofta kännetecknas av en lätt karamelliserad touch. Men att verkligen bemästra hantverket med surdegsbröd, det är en konst som kräver både övning och tålamod.

Äkta surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Därför behövs inga tillsatser, då mjölets naturliga jästbakterier används som jäsämnen. Genom att sedan reglera jästiden, samt bearbetningen av degen, påverkas brödets smak, struktur och hållbarhet. En surdeg har en betydligt längre jästid än vanligt bröd – från ett par timmar, upp till flera dagar. På så vis frigörs spannmålets näringsämnen, vitaminer och mineraler, så att de blir lättare för våra kroppar att tillgodogöra sig.

På Utgårds hantverksbageri bakas det endast med ekologiskt mjöl av kulturspannmål. Det ger ett smakrikt bröd med ett högt näringsvärde, som mättar länge. Dessutom innehåller surdegsbröd i regel mindre gluten, än vanligt bröd. 

 

Stenugnsbakad pizza på surdeg

Då och då förvandlas Utgårds hantverksbageri till pizzeria. Vid dessa tillfällen har du möjlighet att beställa stenugnsbakad surdegspizza, med lokala smaker efter säsong. Håll utkik på våra sociala medier, anmäl dig till vårt mailutskick och kika in under nyheter för information om aktuella datum.

Du bokar din pizza via SMS till 073-0522626. Ange vilken pizza, antal och önskemål om tid för upphämtning, samt ditt namn.

Vad menas med hantverksbageri?

Vår vision på Utgårds har alltid varit att du ska känna smakskillnaden mellan ett äkta hantverksbröd, jämfört med brödet du annars köper i affären. Hur det är bakat från grunden med kärlek, på rena, ekologiska råvaror och utan onödiga tillsatser. Och att det är med stor yrkesstolthet, kunskap och omsorg, som bageriets råvaror valts ut och förädlats, innan de hamnat på ditt bord.

Vi vet att det vi gör är äkta och ärligt. Vi hoppas att du också känner det, när du tar den där första tuggan på surdegsbrödet, morotskakan eller bullen du handlat här på Utgårds.

Vilka dagar finns det nybakat?

Hos oss på Utgårds kan du handla nybakat surdegsbröd, bullar och kakor utvalda dagar i veckan. Övriga dagar hittar du alltid våra bakverk i frysen. Där kan du även finna eventuella växtbaserade bakverk, samt kakor bakade utan gluten.

Torsdag:  surdegsbröd, bullar glass, kakor & fika. (juni-augusti)
Fredag 11-19:
surdegsbröd, bullar, kakor, glass & fika.
Lördag 9-19: surdegsbröd, glass, kakor & fika.

Med reservation för ändringar.

 

Beställa bröd eller bullar?

 För ett litet bageri som Utgårds kan en beställning på fem bröd göra stor skillnad för produktion och ekonomi. Jag tar gärna emot beställningar på både bröd och bullar- helst minst tre dagar i förväg.  Detta eftersom surdeg tar flera dagar att göra, så tidig beställning underlättar både planering och produktion. Fika till möte eller tårta till kalas?

Jag kan göra mackor till jobb-eller styrelsemöte, konferens, föreningen, hamburgerbröd till grillfesten, baka kakor eller enklare bakelser till kalaset. 

Jag är ingen konditor men en klassisk gräddtårta kan bagaren fixa.
Fluffig tårtbotten på lantvete och grönbetesägg, härkokt len vaniljkräm, egenkokt sylt, toppas med lättvispad ekologisk grädde och dekoreras efter säsong. 
Tårtbeställning vill jag minst ha en vecka innan.

 

surdegsbakning

Skulle du vilja testa baka på surdeg? Har du testat och känt dej vilsen längs vägen? Du vill baka nyttiga och mättande bröd?  Lyckades en gång men inte gör det igen? Du vill kunna göra fint snittade bröd men har ingen aning om hur? Stämmer nåt av det här in på dej? 
Då kan jag hjälpa dej! Jag anordnar kurs i surdegsbakning där jag delar med mej av mina erfarenheter och kunskaper.

 

 

 

Surdegskurs

Jag vill ge dej verktygen för att lyckas och känna dej säker på vad du håller på med, så du kan baka fina surdegsbröd som du kan känna dej stolt över! Jag har själv börjat en gång med osäkerheten, är det här rätt, ska det kännas så här, ska det se ut så där, vad menar dom med det där? Jag har som mål att du ska känna dej trygg längs vägen, från mjöl till färdig limpa. Grunden är a och o för att lyckas. Vi går igenom surdegsstart, mjöl, tillvägagångsätt, tekniker, verktyg med mera och förenklar för att göra det så lätt som möjligt. Man ska inte krångla till det i onödan!

 

Nästa kurstillfälle:

I höst.

Skriv upp dej på väntlistan för att få första tjing på höstens kurser.

Klockan: 9- ca 13.
Kostnad: 1950 kr 

Fika ingår. Du får med dej bröd, surdeg och deg hem.

Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
Anmälan är bindande.