ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Brödrecept

När jag inte hinner baka delar jag med mej på ett brödrecept så du kan baka o du vill.

 

Recept på surdegsbröd

2 större

800g siktat lantvete öland

400g spelt fullkorn (eller något annat fullkornsmjöl)

Ca 25g salt (ska vara ca 2% av mjölet men beror på vilket salt man använder. Ett havssalt är blötare och då behöver man öka lite)

120g surdeg

Ca 800-1000g vatten (ta inte allt vatten från början, spar lite och känn hur degen känns.  De är lättare att få ett bra resultat med lite fastare deg)

Är du inte surdegsbagare går det så klart att använda jäst men då behövs det bara lite, 5-10g.

Variant 1:
Dag 1: Blanda allt i en bunke, försiktig med vattnet. Vik degen 3-4ggr under 1,5h. Efter 1,5-2h när den börjat bubbla och inte är lika kladdig ska den in längst ner i kylen med ett lock eller plastfolie över till nästa dag.

Dag 2: nu ska degen ha ökat i storlek och vara bubblor i. Har de inte hänt så mycket, vik den en gång och låt stå framme till den börjar komma igång. Ta upp degen på mjölat bord, dela degen på 2. Forma varje del och lägg i en ”sockerkaksform” med bakplåtspapper. Har du jäskorgar kan du så klart använda dom. Jäskorgarna behöver mjölas på insidan.

In i kylen till nästa dag.

Dag 3: sätt på ugnen på 250°. Beroende på ugn men har du varmluft och undervärme är de bra.

Variant 2: (om du har mera tid dag 1)

Dag 1: Blanda allt i en bunke, försiktig med vattnet. Ta inte iskallt vatten. Vik degen 3-4ggr under 3-5h. Efter vikningarna, kommer degen ha ökat i volym, vara mindre kladdig, vara lättare och mer fluffig.

Ta upp degen på mjölat bord, dela degen på 2.  Forma varje del och lägg i en ”sockerkaksform” med bakplåtspapper. Har du jäskorgar kan du så klart använda dom. Jäskorgarna behöver mjölas på insidan.

In i kylen till nästa dag.

Dag 2: sätt på ugnen på 250°. Beroende på ugn men har du varmluft och undervärme är de bra.

Samma oavsett variant:

Gör ett snitt med en vass kniv eller rakblad. Sätt in bröden i formarna. JÄSKORGSBRÖDEN tar du ur sin form.

(Har du bröden i jäskorgar, låt en plåt bli varm i ugnen och lägg bröden på den, gör ett snitt på bröden).

Häll lite vatten i en långpanna i botten och stäng snabbt. När bröden rest sej och börjat få färg, ca 15 min sänk värmen till 200-220°. Grädda tills innertemp är 97-98°. Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på galler.

 

Lycka till!