ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Bullbakningstips

Sommarn är här, fika, utflykter, bad, besök hos vänner- många tillfällen att mumsa på en god bulle!
Gör en rejäl bulldeg när du ändå är igång så det räcker till många bullfikstillfällen.

Mina bästa tips när det kommer till bullbak kommer här nedan.
*Blanda degen på kvällen (alternativt på morgonen )och låt den stå täckt med en tallrik eller bivaxduk i kylen över natten. Då kan man göra en lösare deg för saftigare bullar! För kalljäsning är ca 15 g jäst lagom.

*Jag rekommenderar att baka bullarna på siktat lantvete, det ger en god smak.

*Använd rumsvarmt smör, smält det inte tillsammans med mjölken.

*Använd en våg när du mäter mjöl, ägg och socker. 1dl mjöl väger 60 g, 1 ägg ca 50 g, 1 dl socker väger 80 g.

* Om du vill ha kardemumma i degen, använd hela kapslar eller hela kärnor och mortla själv. Ger mycket mer smak!

*Använd kylskåpskall mjölk.

*Häll mjölken i botten av degbunken.

Lös upp jästen i mjölken.

Blanda saltet i mjölet.

Ha i alla ingredienser i degbunken.

Använd en degkrok om din assistent har det.

Blanda degen längre än du tror. Ett annat sätt att spara ström är att köra degen homogen. Låt vila i 10 min, kör lite till. Låt vila, kör lite till, vila, tills degen har ett fint glutennät.

Sen skall degen direkt in i kylen, så långt ner som möjligt, där det är som kallast. Om du har en rektangulär/fyrkantig låda spar du plats i kylen.

*Fyllningen blir enklare att smeta ut om du blandar ihop rumsvarmt smör och socker och vispar det riktigt fluffigt. Tar du i lite mjöl så stannar fyllningen i bullen och inte flyter ut på plåten.

*Du kan frysa färdigsnurrade bullar och ta fram och grädda allt efter som. De går bra att ha i frysen upp till max 10 dagar.

*När du ska jäsa upp bullarna innan gräddning kan du tända lampan i ugnen, koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare och ställ in i botten. Ingen handduk över bullarna för den kommer fastna i degen. Då gör du ett jässkåp som skyndar på jäsningen. När de nästan jäst klart tar du ut dom och startar ugnen. Du ska låta dom jäsa längre än du tror, då blir bullarna saftigare och godare.

* Godaste bullarna blir det med lite surdeg i degen men då måste du se till att ha en mild och aktiv surdeg för att bullarna inte ska smaka surt!

Lycka till med bullbaket!

Recept surdegsbröd

Här delar jag med mej av mitt recept på Utgårds lantbröd som vann silvermedalj på Mathantverks- SM 2024.

Receptet kommer i en pdf till din mejl.

Du skriver även upp dig på min e-postlista där jag delar värdefulla tips och kunskap. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.