ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Gör din egen pizza

Till nyår äts det många pizzor. Jag säger gör den själv! Godare, nyttigare, ett sätt att kylskåpsrensa alternativt du kan  göra ett aktivt val vilka råvaror du väljer att använda- vem stöttar du?

Här kommer mina tips för pizzabaket.

Köp en pizzadeg på surdeg från din lokala bagare eller gör egen deg.

Beroende på ugn,  sätt på högsta värme. Har du varmluft så på med undervärmen också. Har du en pizzasten, använd den alternativt sätt in en tom plåt upp och ner i ugnen. Vart i ugnen som plåten/stenen bör placeras varierar beroende på ugn så du får prova vilket som är mest lämpligt hos dej. Börja uppe i ugnen och sänk vid behov.

Ta fram degen ur kylskåpet. Öppna förpackningen. Sikta lite mjöl på degen. Vänd ut degen försiktigt på mjölat bord. Sikta mjöl uppe på degen . Vill du göra två runda pizzor delar du degen på två.  Låt degen vila lite. Under tiden förbered tomatsås alternativt creme fraiche, riv ost och preppa din fyllning. Ju fler saker du har på, desto längre tid behövs i ugnen. Vissa del saker kan man lägga på efter gräddning, tex bovetekärnor, pesto, äpple, grönkål.

Vill du använda grönkål som är i säsong just nu på pizzan, riv den i bitar och massera med lite rapsolja så bränner den inte i ugnen.

För runda pizzor: Lägg degen på en rejäl mjölhög, ha mjöl uppe på degen. Använd fingrarna och tryck ut degen till lagom storlek. Går det trögt att få ut den, låt den vila lite till så den slappnar av, då kan du få ut den mer. Lägg nu degen på ett bakplåtspapper. Tryck ut lite till. Lägg på fyllningen. Flytta pizzan till degspaden alternativt en upp och ner vänd plåt och för in pizzan i ugnen på den varma stenen/plåten och grädda i  ca 5-10 min.

Har du en pizzaspade att skjutsa in pizzan med rekommenderar jag att klippa till bakplåtspappret så det är ungefär lika stort som degen så slipper du bränt bakplåtspapper överallt sen.

Långpannepizza: Mjöla på bordet ordentligt. Förbered och ta fram ett bakplåtspapper och lägg nära till hands. Börja kavla ut degen. När du har den sista kavlingen kvar innan degen är för tunn, lyft degen och lägg på bakplåtspappret, Försök undvik att få med för mycket mjöl under. Nu kavlas det sista ut på bakplåtspappret. Lägg på fyllningen. Ta en tom plåt, vänd den upp och ner. Dra pizzan upp på den. För över pizzan på den varma stenen/plåten i ugnen och grädda i  ca 5-10 min.

Lycka till med pizzabaket!

P,s övning ger färdighet