ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Grillsäsongen är här!

Maj är snart här och varmvåren väntar. Med den är det många korta jobbveckor och desto fler helgdagar att tända grillen på.

Kör du på säkra kort som entrecote eller flankstek?
Jag delar här med mej av en lista på fler detaljer som är lämpliga att lägga på grillen. Oftast kör man ju på något beprövat som man vet hur man ska göra med men du missar så mycket annat gott!
Min favoriter är på grillen och short ribs och picanha/rumpsteak med kappa!
____________________________________________________

Köttdetaljer för grillen:

Ryggbiff – Klassisk, härligt mör biff i praktiska skivor, färdig att lägga i stekpannan eller på grillen! Glöm inte att behålla fettkappan under tillagning – den bidrar till den goda smaken!

Rumpstek med kappa/ Picanha – God på grillen. Snitta fettkappan, grilla till max innertemp 56 grader, låt vila  ca 10 min utan folie. Skär upp och njut!

Flapsteak- är en väl marmorerad och grovfibrig muskel som påminner dig väldigt mycket om flanksteken, detaljen är idealisk att grilla eller steka. Var nogrann med att skära din flapsteak tvärs över fibrerna så kommer du få ett mört och väldigt smakrikt kött.

Short ribs/oxbringa med ben –smakrikt, jättegott. För grillning: Koka 2h i välsaltat vatten, lägg i marinad, sedan på grillen. För kokning: kokas länge tills köttet faller isär.
Short ribs hittar du i frysen.

Triangelstek även kallad charlottenstek, triangelstek, tri-tip eller rostlock är en populär styckdetalj i framförallt USA och Brasilien. Det sitter nära rostbiffen på djuret och är en mycket mör och smakrik detalj. Den tillagas bäst genom att grillas hel till medium rare och sedan skäras i tunna skivor.

Teres major- -liten detalj, lik oxfilé. Mör med fyllig och rund köttsmak.

Kansasbiff –  är den finaste delen av bogsteken ,den är fantastisk som stek men passar även som fina skivor till grillen eller stekpannanGrillas på 120-150* till innertermp på 55*. Skivas tunnt efter tillagning

Flat iron steak /Toppbog-Mycket smakrik och mör biffstek. Toppbogen är ofta lika mör som ryggbiffen, och har som allt framdelskött en härlig stor köttsmak. Den passar bäst att grilla hel eller steka i två delar i panna. Den är mör, så ingen marinad behövs innan.

Texasbiff –smakrik och saftig detalj för grillen.

Flankstek – är lättlagad och lämpar sig bäst till att grilla alternativt steka hel. Marinera gärna köttet innan tillagning. Kort tillagningstid

Njurtapp-
 Fantastisk på grillen! Njurtapp, även kallad Onglét, slaktarbiff, Butcher’s Steak eller Hanger Steak har en kraftig köttsmak som påminner lite om vilt eller inälvsmat. Det räknas dock inte som inälvor utan som en styckdetalj och namnet slaktarbiff ska enligt utsago komma från att det var den bit som slaktaren, väl medveten om hur fin den var, ofta tog hem till sig själv. Marinera gärna en dag i förväg, sedan grilla eller helstek i ugn till rare eller medium rare och servera med dina favorittillbehör!
Njurtapp hittar du i frysen.


Rostbiff i skivor – grillskivor, perfekt att lägga på grillen.

Rostas – är lika fyllig som mör och brukar kallas “lillasyster” till oxfilén. Den styckas ut från rostbiffen som angränsar till ryggbiffen och filén och tillagas bäst genom att skäras upp i tjocka skivor (ca 2,5–3 cm), salta och peppra. Stek eller grilla sedan på hög värme till önskad stekgrad.

Entrecote –skivad, passar utmärkt för grillen! Entrecôten sitter mellan högreven och ryggbiffen och är en av de mest marmorerade detaljerna på djuret. Den kännetecknas av sitt insprängda fett och en fettremsa i mitten. Gräsuppfödningen ger fettet en mild och rund smak.

Oxfilé-  är utan tvekan den möraste detaljen på djuret. Oxfilén passar både att steka i tjocka skivor, eller som hel bit.


Korv- 
Det finns två sorters korv gjort på nötkött från gårdens djur, Chorizo samt grillkorv.
Du hittar även en oxgrillare, en lammkorv och Dalakorv (falukorv) som är inköpt och utan nitrit i fryssboxen.

_____________________________________________________

I butiken kan du köpa enstaka detaljer. Vill du ha kött hemma när vädret säger dags att tända grillen så finns Sommarlådan med enbart detaljer för grillen. Den kan du läsa mer om här.

Recept surdegsbröd

Här delar jag med mej av mitt recept på Utgårds lantbröd som vann silvermedalj på Mathantverks- SM 2024.

Receptet kommer i en pdf till din mejl.

Du skriver även upp dig på min e-postlista där jag delar värdefulla tips och kunskap. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.