ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Ekologiskt mjöl

Ekologiskt mjöl

100% ekologiskt mjöl

Hos oss på Utgårds kan du inte bara köpa vårt egna surdegsbröd och ekologiska kött. Du kan även köpa vårt egenproducerade, 100% ekologiska mjöl av kulturspannmål.

Här kan du läsa mer om vårt mjöl och de kulturspannmål vi odlar.

Kulturspannmål – klimatsmart, gott & näringsrikt

Här på Utgårds odlar vi vårt egna ekologiska spannmål av olika kulturspannmål, även kallat lantsorter. Det finns många fördelar med kulturspannmål, i jämförelse med mer moderna spannmål. Dels är de bättre anpassade för ekologisk odling och mer motståndskraftiga mot klimatförändringar, ogräskonkurrens, samt sjukdomar. Men kulturspannmål har också ett högre näringsvärde och rikare smaker, än dagens moderna spannmålssorter.

Kulturspannmål blir cirka 1-2,5 meter höga och deras rötter går djupt ner i jorden. På så vis kan de tillgodogöra sig näring och vatten på ett mycket effektivt vis.

Vi odlar och torkar vårt spannmål själva. Därefter sker rensning och malning på Levene kvarn. Därför kan vårt mjöl skilja sig något från industrimjölet du vanligtvis köper i affären, då mjöl från mindre kvarnar ger en större variation. Mjölet påverkas även av faktorer som jorden spannmålen växt ur, skörden, klimatet, o.s.v. 

Vilka lantsorter odlas på Utgårds?

Vi odlar flera olika lantsorter på våra åkrar och fält.

Ölandsvetet var det första vi började med. Idag odlar vi även Lantvete Dalarna, Lantvete Utgård, Jacoby borstvete, Vårråg Juuso, Råg Amilo, Spelt (dinkel), Vit Emmer och Svedjeråg.

 

Vill du baka surdegsbröd?

För att baka bröd på surdeg behövs en surdegsstart.

Naturligt i mjölet finns jäst- och mjölksyrabakterier som växer när det kommer i kontakt med vatten. Det är en surdegsstart eller surdegsgrund. 
Antingen kan du starta en egen eller så kan du komma igång fortare med torkad surdegsstart från Utgård.