ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Nattjästa frallor

Har tanken på att testa baka surdeg slagit dej men känns de svårt och krångligt? Surdeg som ska matas, den styr ditt liv, tar lååång o det låter besvärligt?!
Börja med att jäsa i kylen över natten med en ärta jäst! Så började jag en gång i tiden och göra frukostfrallor. För visst är frukost det godaste som finns!

Du kommer bli förvånad över resultatet, jag lovar! Degen kommer vara mer jäst (=saftigare frallor), få mer smak och du märker att du kan göra en betydligt blötare deg än du är van vid.

En stor fördel med att låta degen jäsa över natten är att näringen i mjölet och ev fröer du har i degen kommer frigöras under blötläggningen som det blir över natten så din kropp kan ta upp näringen.
Du blir mer mätt och du får i dej näringen som du stoppar i dej (gäller fullkornsmjöl och fröer/kärnor).

På kvällen:

jäst i storlek av en ärta

300 g finmalt fullkorn (lantvete, spelt eller råg)

420 g siktat mjöl (lantvete, spelt eller vetemjöl)

16 g havssalt

ca 550 g vatten (beror på mjölet du använder) Degen ska vara lös!

Blandat allt i en bunke/burk. Täck med lock, in i kylen över natten.

På morgonen:

Sätt på ugnen på 225 grader. Ta ut degen på mjölat bord. Bearbeta degen så lite som möjligt. Dela i ca 20 bitar. Lägg på bakplåtspapper (blir två plåtar). Grädda i ca 20 min.

Baktips:

*Rekommenderar att väga mjölet. Har du ingen våg så väger 1 dl mjöl ca 60 g

*Låt inte salt och jäst få direktkontakt. Saltet hämmar jäsningen.

‘Olika mjöler kan bära olika mycket vatten, ta inte allt vatten på en gång men var beredd på att det kan behövas mer vatten. Degen SKA vara lös!

*En fyrkantig/rektangulär burk tar mindre plats i kylen är en rund skål.

*Du kan doppa frallorna i frön eller havregryn innan du lägger dem på plåten om du gillar det.

*Mjölsorterna går att variera i det oändlig, ta bara samma totalvikt/mängd.

* Kanske har du gröt över från frukosten, kallt kaffe, rivna morötter eller vill lyxa till det med chokladfrallor att blanda i! Fröer, torkad frukt, nötter etc behöver du blötlägga innan du blandar i degen.

*För extra skorpa på frallorna, ställ en skål/form du inte är rädd om längst ner i ugnen när du startar ugnen och häll i 1 dl vatten när du ställer in plåten med frallorna.

LYCKA TILL!

 

Recept surdegsbröd

Här delar jag med mej av mitt recept på Utgårds lantbröd som vann silvermedalj på Mathantverks- SM 2024.

Receptet kommer i en pdf till din mejl.

Du skriver även upp dig på min e-postlista där jag delar värdefulla tips och kunskap. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.