ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Boka och beställ

Vad är rågsikt, egentligen?

Brukar du använda rågsikt när du bakar?
Visst tror man att det är råg man bakar med då? Visste du att rågsikt på ”vanliga” affären innehåller 60 % siktat vete och 40 % siktad råg? Siktat betyder att bara själva kärnan är med. All näring, kostfiber och smak är bortsiktat.

I gårdsbutiken hittar du ingen rågsikt. Vill du just ha rågsikt skulle jag rekommendera att blanda själv. Du behöver inte blanda och mjöla ner hela köket. Det räcker att räkna om receptet lite. T.ex. innehåller receptet 5 dl rågsikt, det första jag hade gjort är att räkna om det till gram. 1 dl mjöl kan bli väldigt varierat! 1 dl mjöl väger 60 g. 60 x5= 300g. För att förenkla det lite hade jag tagit 50 % råg och 50 % vete. Dvs 300/2 = 150g av vardera.
Och vilka mjöler ska du blanda? Jo jag hade tagit siktat lantvete som vetemjöl och ett virvelmalet rågmjöl som råg.

Ett virvelmalet mjöl har bakegenskaper som ett siktat mjöl men innehåller all näring, fibrer och smak från hela kärnan. Det mår din mage bra av, du blir mer mätt och smakar betydligt mer!

Farmor gjorde alltid rågsiktsfrallor med anis förr.
Det receptet ska jag leta fram och dela med mej av till dej!
Det påminner lite om Utgårds fin amelin.

Är du sugen på att gå kurs för att få mer baktips eller lära dej baka med surdeg?  Klicka här om du vill ha förtur till en plats på höstens kurs.