Vad är fullkorn?
”Full-korn” fullt korn, dvs hela kornet. Hela spannmålskärnan har blivit mald.
En spannmålskärna består enkelt förklarat av ett kli, grodd och kärna.
Kliet är skalet runt kärnan. Det är där fibrer och smak sitter. Grodden är där näringen sitter, liv, den del av spannmålskärnan som gror om man stoppar den i jorden. Innersta kärnan är den del som kärnan består av till störst del och är vad som blir siktat mjöl av tex vetemjöl på affären.
Att mala hela kärnan blir det ett fullkornsmjöl som är rikt på fibrer, högt näringsinnehåll (vete: ca 12-14 % protein) och god smak.
Tyvärr är det mesta av mjölet och allt bakat gjort på siktat mjöl. Siktat mjöl är tex vetemjöl som de flesta har hemma i skåpet.
Vetemjöl är gjort på bara innersta kärnan, ingen smak, inga fibrer och ingen näring.
Ca 25 % av spannmålskärnan blir en restprodukt som ofta går till tex djurfoder.
Är det inte sjukt att vi siktar bort den nyttiga och smakrika delen av kärnan när vi kan och bör äta det??
Bröden på Utgårds innehåller minst 30 % fullkorn, tom pizzadegen, för smak, näringsinnehåll, öka kostfibrerna och du blir fortare mätt.
Bakar du hemma och vill använda ett fullkornsmjöl rekommenderar jag ett finmalet/virvelmalet mjöl. Det har egenskaper som ett siktat mjöl med all näring och smak från ett fullkornsmjöl