Jag tillbringade förra veckan som hos Caroline på Brödlabbet. Jag har fått vara och provbakat Gulli munns mjöler från 2024 års skörd🌾
Att få komma till Caroline, ta del av hennes kunskap, ställa 1000 frågor, titta, jämföra och utvärdera. Mjöler, redskap, tillvägagångssätt, jäsning, temperaturer, vattenmängd- Nörda surdegsbakning!
Jag är fylld med inspiration, jag ska ge mej på danskt rågbröd (på mitt vis), bulldegen lär få sej en omgång och ändras på, jag ska testa att forma bröden på ett annat sätt och Lantvete Utgård kommer få ta mer plats i bageriet🌾Just nu känns det väldigt bra att ha 5 ton av det på lager!
Under veckan gjorde vi bl.a. pizza och bröd på 100 % Lantvete Utgård. Det ser ni på bilden ovan.
Vi använda följande recept för ett bröd:
400 g lantvete Utgård
300 g vatten
12 g salt
50 g surdeg (1 del mjöl, 1,5 del vatten)
Det blir en fast deg till en början men blir en härlig deg efter en stund.
Brödet var saftigt och fint ett par dagar efter gräddning.
Utgårds mjölet är starkare än Lantvete Öland. Det passar till det mesta. Pannkakorna blir magiska, bulldegen superelastsik, pizzan fluffig.
Ska göra du tex en sockerkaka eller annan mjuk kaka hade jag minskat mjölmängden något.
Är du nyfiken på Utgårds lantvete så hittar du det i webbshopen.
Äntligen har jag fått delen till kvarnen som förhoppningsvis elektikern kommer inom kort och sätter dit. Då blir det äntligen finmalt fullkornsmjöl både i butiken och webbshopen igen. Jag är så nyfiken på att baka på finmalt fullkorn utgårdsmjöl!
I veckan blir det fullt fokus på semlor, grädde och mandelfyllning. Du har väl inte missat att det är semmelcafé 1 mars i Bottna sockenstuga!
Nästa vecka ser jag fram emot att grotta ner mej med surdegen och bröddegar.
Hoppas vi ses på lördag!