Äntligen har jag fått hem, fått packat och fått fram ytterligare en sorts mjöl i butiken, siktad spelt. Som jag har längtat!
Spelt är det svenska ordet för det som de flesta kallar och känner till, nämligen dinkel. Dinkel är tyska som vi på nåt sätt tagit. På latin heter det triticum spelta, visst är det ett fint namn!
Spelt är 8-10000 år gammal. Det finns sorter som sås på hösten eller våren. Den sorten vi odlar sår vi på hösten och mognar tidigt.
Den har precis som andra kultursorter högre proteinhalt, 6-10 gånger högre selen, högre järnhalt och mindre hårt bunden fytinsyra, Den gamla sorten vi odlar har ett hårt skyddande skal på sej som måste skalas bort innan det kan malas till mjöl.
En del som har problem att äta vete kan ibland äta speltvete.
Jag har provbakat några omgångar, nån av er har redan kanske smakat på UTGÅRDS SPELT. Ett bröd med 30% fullkorn. Kan inte lova att det kommer finnas varje fredag men till och från iallafall 🙂
Vill man baka själv finns det på hyllan i butiken och du hittar det här på hemsidan. Det är ingen färdig webbshop (än) men blir på sikt. Vill man få det hemskickat nu löser jag det. Ange i rutan “önskemål om upphämtning” att det skall skickas så kommer jag att återkoppla och det kommer hem till dej på posten.
På hemsidan ligger även torkad surdegsstart, jäskorgar, snittkniv m.m.
Hoppas du vågar testa att byta ut vetemjölet mot spelt i pannkakorna, sockerkakan, småkakan eller brödet!
Mjöliga kramar från Johanna