ÖPPETTIDER I PÅSK: ALLA DAGAR 9-19. VÄLKOMMEN!

Om Utgårds

Vet du vad grahamsmjöl är?

Många säger att de tycker surdegen blir bättre med råg än med vete. Ja säger jag, för det vanligaste är att du har råg fullkornsmjöl och siktat vete hemma.
Ett fullkornsmjöl är det hela kornet som blivit till mjöl. I ett skitat mjöl är det endast kärnan av kornet som blir till mjöl (0 % fullkorn). Kliet siktas bort och blir till vetekli. Pyttelite går till humankonusumtion av kliet, det mesta går till djurfoder och en del av det går till att göra bokashiströ.
Det är på skaldelarna bakterierna finns som vi nyttjar till surdegsbakning.

Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl på vete uppkallat efter amerikanen Sylvester Graham som levde på 1800-talet.
Grahamsmjöl är oftast grövre och kan vara malt i en sten- eller valskvarn. I handeln är det oftast valsmalet.

Jag kommer aldrig skriva grahamsmjöl på nån mjölpåse. I gårdsbutiken står det fullkornsmjöl lantvete/råg, finmalt/grovt på påsen.
Det finmalda mals i en så kallad virvelkvarn och mitt grova fullkornsmjöl mals i nuläget i en skivkvarn.
Jag föredrar ett finmalt fullkornsmjöl. Det har bakegenskaper som ett siktat mjöl men innehåller all näring och ökar smaken.

Recept surdegsbröd

Här delar jag med mej av mitt recept på Utgårds lantbröd som vann silvermedalj på Mathantverks- SM 2024.

Receptet kommer i en pdf till din mejl.

Du skriver även upp dig på min e-postlista där jag delar värdefulla tips och kunskap. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.